Olejek różany – co warto o nim wiedzieć?

Olejek różany z niebeskiej róży z witaminami

Jaki jest najdroższy i zdecydowanie najcenniejszy olejek zapachowy na całym świecie? Być może będzie to dla wielu osób sporym zaskoczeniem, lecz jest nim olejek różany. Z tego też powodu zalecane jest to, aby każdy nieco więcej się o nim dowiedział. Mowa tu jest o zdobyciu wiedzy, czym taki olejek jest, jak powstaje, a przede wszystkim, jakie mogą być jego zastosowania.

Czym jest olejek różany?

Jeśli chce się zdobyć wiedzę na temat tego, gdzie można spotkać się z różanym olejkiem i jakie konkretnie ma on właściwości, w pierwszej kolejności trzeba jednak dowiedzieć się, czym tak właściwie taki produkt jest. Od czego zatem zacząć?

Olejek różany Vis Plantis produkowany jest z rośliny, która nazywa się róża damasceńska. Często nazywana jest ona również różą z Damaszku. Roślina ta jest dobrze znana, ponieważ często stosuje się jej owoce, które są doskonałym źródłem witaminy C. Jeśli natomiast chodzi o olejek, to do jego produkcji wykorzystywane są przede wszystkim płatki. Z jakiego powodu olejek ten zaliczany jest do najdroższych na świecie? Głównym tego powodem jest ilość płatków, które należy zużyć do jego powstania. Jak się bowiem szacuje, kilogram olejku wymaga zużycia nawet 5 ton płatków, które z kolei otrzymuje się z jednego hektara plantacji tej rośliny.

Jakie właściwości ma olejek różany?

Skoro już wiadomo, czym jest taki olejek, a także, z czego wynika jego cena, warto się teraz dowiedzieć, jakie są konkretnie jego właściwości. Dlaczego jest on tak ważny i doskonale rozpoznawalny?

Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że olejek tego typu zawiera w swoim składzie ogromne ilości minerałów i witamin bardzo potrzebnych do poprawnego funkcjonowania całego organizmu. Warto tu wymienić takie substancje jak witaminy A, C, D i E, a także różnego rodzaju tłuszcze, flawonoidy oraz karotenoidy.

Co to dokładnie oznacza dla organizmu? Olejek ten dzięki swojemu składowi rewelacyjnie oddziałuje na skórę. Świetnie sprawdza się jako środek do pielęgnacji suchej skóry, którą rewelacyjnie nawilża oraz regeneruje. Co więcej, tego typu olejek jest także polecany na różnego rodzaju problemy psychiczne i nerwowe. Dzięki licznym związkom alkoholi świetnie niweluje stres, napięcie, a także poprawia nastrój. Na koniec warto jeszcze zauważyć, że olejek różany ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, a także wzmacniające organizm.

Olejek różany kosmetyki, czyli jakie ma on zastosowanie?

Widząc powyższe cechy i prozdrowotne właściwości olejku różanego zasadne jest pytanie, gdzie konkretnie można go znaleźć. Jakie jest zastosowanie tej niezwykłej substancji i gdzie właściwie jest ona wykorzystywana?

Jak można się łatwo domyślić, najczęściej spotkać się z nim można w różnego rodzaju kosmetykach. Szczególnie często zawarty jest on w kremach i wielu olejkach używanych do pielęgnacji skóry. Oprócz jednak tego, takiego rodzaju olejki powszechnie stosuje się także do aromaterapii, kąpieli relaksacyjnych, czy też do masaży. Liczba możliwych zastosowań jest w tym wypadku naprawdę duża i każdy znajdzie coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.